The Women who knows what other Women want | NADIAKANDIL

The Women who knows what other Women want

Posted by Nadia on 29 april, 2014 · 1 kommentar 

Untitled-2Isabel Marant, lookbook, Pre Fall 2014. 

Jag såg Isabel Marants kampanjbilder för Pre fall 2014 och kom att tänka på en grej.
Det finns två olika typer av designer, Starka kvinnor och de som Älskar kvinnor. Det finns säkert fler typer av designer, men av dem som faktiskt betyder något för alla fashionistas har jag studerat ut dessa två huvudtyper.

Starka kvinnor är de designer som är kvinnor och som och klär kvinnor.
Inte vilka kvinnor som helst utan kvinnor som inte har tid med krimskrams. Jag menar oss som faktiskt har ett liv (inte alltid ett perfekt bör tilläggas) och måste jobba och hinna med saker och där allt inte är glamouröst-fashion och där livet inte kretsar kring klackar och nagellack. Det märks att just dessa designer själva faktiskt är sådana kvinnor, Power-Pussy som det så fint heter.
Kläderna vi ser av dessa kvinnor är annorlunda från designer till designer. Men stilen och känslan som förmedlas oavsett om det är klänningar och klackar eller om det är sneakers och favoritbrallorna, är den samma.

Isabel Marant gjorde så att det var okej att springa omkring i mysbyxor och klackar. Hon satte platå på våra sneakers och fick hela den skandinaviska modevärlden att jubla när hon på ett franskt och sofistikerat sätt matchade stora varma ullkappor med skinny byxor och nätta klackar.

Phoebe Philo för Céline. Kostymbyxan matchat med sneakers. Lösa och bekväma men feminina plagg. Den lite kortare och tjockare klacken som gör så mycket om man har sprungit omkring en hel dag. Den enkla svarta väskan, utan synliga logotyper som rymmer allt man behöver. Den tunna polotröjan. Tack för allt detta Philo.

Donna Karan och där med DKNY axlade rollen att klä kvinnan i karriären. Visionen var och är att man ska kunna gå från mötet till festen. Mycket av hennes kollektioner bygger på 7 enkla plagg, bland annat kostymen, bodyn, klänningen och mycket svart.

Stella McCartney´s motto är grönt. Inte som i färgen utan som i ekologiskt. Inte någonstans i hennes kollektioner finnes varken päls eller ens läder. Det är lekfullt som i T-shirt klänningar och massa stickat i olika former samtidigt som det är kvinnligt och sensuellt. I form av till exempel spets eller tunna material.

Miuccia Prada med bakgrund inom både politik och teater styr denna dam både Prada och Miu Miu. Utan någon formell utbildning i design har hon lyckats vinna modevärldens ”alla som är något” respekt. Hennes kollektioner rosas alltid och förväntningarna inför är stora, man undrar vad som ska inspirera henne i år. Bilar S/S 2012 eller någon form av politisk manifestation S/S 2014. 

Consuelo Castiglioni för Marni. Bohemiska, artistiska, chica med en viss typ av attityd som är svår att sätta fingret på, men den finns där. Med en viss aura av Italien. Det hon gör blir trend.

Margareta van den Bosch som jag tror har påverkat vår ”dödligas” modevärld extremt mycket. Kreativ chef på H & H och ansvarig för kedjans internationella samarbeten. Ni fattar själva att kvinnan sitter på en hel del power.

phoebe_middle

Céline´s designer Phoebe Philo

I saw Isabel Marants campaign for Pre fall and it dawned on me. There are two different types of designers, strong women and the ones who love women. I´m sure there are more types, but the ones that actually ”matter” for all the fashionistas.

Strong women are those fashion makers that are women and dress women. Not just any women but us that don´t have time with all that fuzz. I mean those women that have a life (not always picture-perfect I might add), and work, women with hectic schedules, like most of us. Where everything doesn´t evolve around high heels and nailpolish. And you can tell that those designers are in fact those women themselves, Power-Pussy. The fashion that these desginers make is different from designer to designer. But the style and the feeling that is communicationg is similar to one another. No matter if the style is high heeled with dresses or casual with sneakers and trousers.

Isabel Marant made it ”OK” to run around in track pants and heels. She gave us platform sneakers and made the whole Scandi fashion-pack to bow when she intoduced the oversized wool jackets. These were french and sofisticated worn with skinne prousers and feminine heels.

Phoebe Philo for Céline. The dressed up trousers paired with sneakers. Loose and comfy but yet very femonine and sensual pieces. The shoes with the thicker and shorter heel that actually makes a difference when you´ve been running around all day. The simple black bag, without logotypes that fits everrything you need during a day. The sheer turtle neck. Thanks for that Philo.

Donna Karan and DKNY took the part of dressing women in their carrers in the 80´s. The vision was to be able to go from the board room to the party. Big parts of her collections are based on 7 simple pieces, including the power suit, the body, the dress with lots of black.

Stella McCartney´s motto is green. Not as in the colour but in the lifestyle. Ecologic. Fur or even leather is nowhere to be found in her collections. It´s playful, as in T-shirt dresses and knits in different shapes at the same time it´s feminine and sensual with lace and thin materials.

Miuccia Prada has a background in politics and theater and is running the fashion houses Prada and Miu Miu. Without any formal training she has succeed in getting the fashion industries admiraiton and respect. Her collections are always commended by fashion´s who´s who and what´s what. And the expectations are usually high. The question is always, what´s going to inspire her this season? Cars, as in S/S 2012 or political manifesto as in S/S 2014.

 Consuelo Castiglioni for Marni. Bohemic, artistic and chic with a certain attitude. That you know is there but you don´t exatly know what it is. The spirit is very Italian and whatever she does becomes a trend.

Margareta van den Bosch has influenced our fashion world more than we think. By our I means us ”mortals”. Creative director for H & M and responsible for their international collborations. Yes, you get the picture, This lady has a lot of power.

 600_designer

1. Marni S/S 2014, designed by Consuelo Castiglioni.
2. Miuccia Prada thanks the crowd after showing her latest collection, dressed in black like a true fashionista.
3. Stella McCartney is realxed and cool after her show in Paris in February.
4. Donna Karan after her New York show.

hm_marant

Isabel Marant kissing Margareta van den Bosch during the release of the collection, Isabel Marant pour H & M.  

 

Leave a Comment